Ryby są bardzo wartościowym elementem odżywiania się. Od wieków stanowią podstawę wielu kuchni świata. Bez względu na kulturę ryby jemy w różnej postaci i na każdej szerokości geograficznej. Dlaczego warto je zajadać?

Właściwości diety rybnej

Ryby wyposażone w wartościowe kwasy „Omega III” oraz mnóstwo mikroelementów skutecznie działają na zdolność zapamiętywania i koncentracji. W tej materii najwięcej do zaoferowania mają ryby z wód słonych – flądry i śledzie. Z kolei ryby bałtyckie – szprot oraz tuńczyk będą cennym źródłem utrzymania odpowiedniej diety dla kobiet w ciąży. Japońscy naukowcy dowodzą, iż ryby jako składnik odpowiedniej diety urozmaiconej dodatkiem zdrowych warzyw skutecznie uchronią nas przed chorobami serca oraz nowotworami. Udowodniono także, że osoby w starszym wieku uskuteczniające dietę rybną osiągają znacznie lepsze wyniki w koncentracji oraz ćwiczeniach pamięciowych. Pamiętajmy, że ryby są produktem niskokalorycznym, co skutkuje mniejszą ilością dostarczanej do organizmu energii.

Na jaki gatunek ryb warto się zdecydować?

Mnogość gatunków do jakich mamy dostęp na obecnym rynku może doprowadzić do zawrotu głowy. Niestety większość gatunków egzotycznych stanowią produkty głęboko mrożone, co powoduje ograniczenie ich właściwości, z kolei ryby pływające w rodzimym Bałtyku mogą zawierać w sobie sporo toksyn, które negatywnie wpłyną na nasze samopoczucie. Gatunki posiadające najwięcej dodatnich właściwości to z pewnością łosoś, pstrąg, a także śledź. Łosoś Pomimo sporego nasycenia tłuszczu jest prawdziwą witaminową bombą. Zawiera w sobie ogromne pokłady witamin A, B oraz D. Pstrąg to ryba rzeczna, ale coraz częściej spotkać możemy go w specjalnych – prywatnych hodowlach. Jego mięso jest bardzo chude, za to jest on cennym źródłem kwasów „omega III”. Śledź jako król polskich stołów zawiera bogate związki potasu fosforu oraz żelaza. Dostarcza nam sporo witamin, zwłaszcza witaminy E. Niestety w Polsce występuje najczęściej przetworzony, co skutecznie ogranicza jego pozytywne aspekty.

Tak naprawdę każdy gatunek ma swoje plusy i warto jeść ryby jak najczęściej. W ramach ciekawostki – statystyczny Polak zjada nieco ponad 10 kg ryb w ciągu roku, zaś w krajach skandynawskich średnie spożycie oscyluje w granicach 50 kg i również przypada na jedną osobę.