Aby wyprodukować jeden litr miodu pszczoły muszą wylądować na kwiatku prawie 5mln razy. Z pewnością taki wysiłek ma swoje pozytywne skutki. Pozytywne zwłaszcza dla naszego zdrowia. O właściwościach tego trunku Bogów mówi się wiele, ale często ogólnikami. Sprawdźmy zatem jakiego miodu warto spożywać.

Miód nektarowy

Właściwie jest to najpopularniejsza odmiana miodu. Jak sama nazwa mówi jest wytwarzany z nektaru pobieranego przez pszczoły z kwiatów. Najczęściej występuje w postaci płynnej, a jego barwa to oczywiście zależna od składowych odmiana żółci – zdarza się, że ten rodzaj występuje w formie bezbarwnej. Nuty mają charakterystyczny i wyrazisty słodki smak ,przy spożyciu dużej ilości drażniący przełyk. Tak naprawdę trudno jednoznacznie zdefiniować barwę i smak tego rodzaju miodu. Zależy to przede wszystkim od stanu kwiatowego jaki znajduje się w obrębie pasieki, oraz od okresu w jakim został on wytworzony. Przyjęło się, że miody wiosenne są znacznie bardziej delikatne w smaku, zaś jesiennie bardziej wyraziste o intensywniejszym kolorze. Miód nektarowy ma ogromną dawkę właściwości antybakteryjnych i regeneracyjnych. Zaleca się stosowanie przy przechodzeniu grypy i wzmożonym wysiłku fizycznym. Poprzez swój smak, może stanowić doskonały dodatek w uzupełnieniu diety budulcowej.

Miód spadziowy

Potocznie zwany królewskim ze względu na swe znakomite właściwości. Stoi w opozycji do miodu nektarowego, ponieważ jest zbierany przez pszczoły z liści w postaci wydzieliny stanowiącej pozostałość po czerwcach i mszycach. Wydzielinę tą można dostrzec na liściach drzew wyłącznie w najzdrowszych i najczystszych lasach, więc miód często nabiera walorów zapachowych żywicy oraz igliwia. Oczywiście nie jest to regułą, ponieważ można go uzyskiwać zarówno z drzewostanów liściastych jak i iglastych. Właściwości miodu spadziowego są ogromne. Jest on wyposażony w pierwiastki takie jak wapń, fosfor, magnez, mangan czy potas. Spożywanie tego rodzaju miodu przyśpieszy gojenie ran, ograniczy dostęp substancji trujących do naszego organizmu, a także pomoże w walce z bezsennością, czy nerwicą. W ostatnim czasie mówi się dużo o jego zastosowaniu w walce z nowotworem. Niestety miód spadziowy przeciwieństwie do nektarowego jest droższy, ale z pewnością będzie to udana inwestycja we własne zdrowie.