Każdy, kto lubi zdrowe przekąski, a także marzy o tym, by chrupać coś zdrowego na przykład podczas oglądania filmu, powinien zdecydować się na kupno ziaren słonecznika. To bomba odżywcza, ale także kaloryczna, warto o tym pamiętać kiedy sięga się po nie. Dosyć często ziarna słonecznika mogą posłużyć również jako dodatek do deserów, a także sałatek, ponieważ są naprawdę pyszne, w połączeniu z dobrą oliwą z oliwek. Co warto wiedzieć jeszcze ziarnach słonecznika? Zachęcamy do przeczytania krótkiego artykułu.

Ziarna słonecznika

Ziarna słonecznika to popularna przekąska, która znana jest ludziom od wielu wieków. W XVI wieku przybyły do Europy z Ameryki Północnej za sprawą hiszpańskich konkwistadorów. Dziś słonecznik uważany jest za jedną z lepszych przekąsek, bardzo często na wsiach można spożywać go prosto z kwiatów słonecznika. W Polsce jest roślina ozdobna, a także uprawiana jako warzywo o jadalnych nasionach.

Ziarna słonecznika – właściwości

Ziarno słonecznika jest bombą odżywczą ponieważ zawierają dużo mikro i makroelementów które mają dobroczynny wpływ na zdrowie przede wszystkim mają bardzo dużo białka, tłuszczów, witaminy A, E, i F. Witaminy z grupy B: B6, B1, B3. Co więcej, zawierają także sporo błonnika, wapnia, potasu i żelaza. Warto również wspomnieć, że mają sporo cynku.

To, co szczególnie zasługuje na uwagę to fakt, że w słoneczniku znajduje się bardzo dużo wielonasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6, które dostarczają organizmowi bardzo wiele właściwości odżywczych. Wspomagają między innymi budowę błony komórkowej, komórek ciała i wzmacniają układ odpornościowy, chronią również przed rozwojem stanów zapalnych.